Orman bombusunun asalak bombusu: Bombus sylvestris
Asalak bombus :
Başkalarının üstünden geçinen canlılara asalak denir. Bombus arılarını bazı türlerinin asalak bombusları vardır. Orman bombusunun asalak bombusu : Bombus sylvestris'tir. Bombus terrestrisin asalak bombusu ise, Bombus psithyrus vestalis'tir. Terrestristen daha iri olan guguk bombusu (Psithyrus vestalis) denilen bir bombus çeşidi zorla bombus yuvalarına girmekte, bombus ana arısını öldürmekte ve onun yerini almaktadır.Kendini kabul ettirdikten sora da yavru gözlerini bozmakta yumurtaları yemekte en sonunda da kendi yumurtalarını yumurtlamaktadır.
Asalak bombusların işçi arısı yoktur. Dişiler hep ana arıdır. Sadece erkek ve ana arı vardır. Konuk olduğu bombusların yuvasına yumurtladığı yumurtalardan erkek ve dişiler çıkar. Yaz sonunda çiftleştikten sonra kış uykusuna yatır ve ilkbahar sonu, yaz başlarında uyanıp (istenmeyen) konuk olacak bir bombus yuvası arar. Böylece doğada bombus arısı ve yuvası çoğalırsa, asalak bombusların yumurta bırakacağı konukçu yuvalar da çoğalır. Asalak bombus çoğalınca da doğada bombus arıları azalmaktadır. Doğada bombus arıları azalınca asalak bombuslar yumurtlayacak yuva bulamamakta ve sayıları azalmaktadır. Asalak bombuslar azalınca da bombus arıları tekrar çoğalmaktadır. Doğada bu döngü böylece devam etmekte ve denge sağlanmaktadır.
Ağaç ve taş bombusları:
Ağaç bombusu - Bombus hypnorum
Taş bombusu - Bombus lapidarus - ana arı
Taş ve ağaç bombusları:
Toprak bombusları ve benzerleri:
Taş ve ağaç bombusları:
Taş bombuslarının kuyruk bölümü kırmızı-turuncu renkte, ağaç bombusunun gövde tarafı kırmızı-turuncu renktedir. Taş ve ağaç bombusları da toprak bombusları gibi yoğun olduğu yerlerde teşvik amacıyla yapay olarak hazırlanan yuvaları tercih edebilmektedir. Ancak ağaç ve taş bombusu teşvik yuvaları yerden yukarılara yerleştirilmektedir. Bunlar da toprak bombusları gibi yapay yuvaları bazen tercih edip yuva kurmaktadır. Batılı internet sitelerinde bu konuda yazı ve resimlere rastlanmaktadır. Yurdumuzun bazı bölgelerinde ağaç ve taş bombusları da sıkça görülmektedir.
Toprak bombusları ve benzerleri:
Bahçe bombusu - Bombus hortorum
Açık renkli toprak bombusu - Bombus lucorum
Koyu renkli toprak bombusu - Bombus terrestris.
Resimlerin alındığı kaynak:
insektenfotos.de/insects_hymenoptera.htm
Toprak bombusları ve benzerleri:
Yukarıda resimlerini gördüğümüz bombus türleri görünüş olarak birbirlerine benzerler. Bu türler yurdumuzu çeşitli bölgelerinde bulunmaktadır. Yurdumuzdaki bombus arılarının nerde hangi tür yaşadığını saptayan bir araştırma yapılmış ve hangi tür nerede yaşıyor, türlerin özellikleri nasıldır incelenmiş ve bir atlas hazırlanmış. İlgilenenler için araştırmanın adresi:
Atlas Hymenoptera - Bombus of Turkei.url
bu bombus arılarını hep sevmişimdir. çucukluktan beri hayranı olduğum bir canlıdır. günebakanlarda ve su tikenlerinde görürdüm. zevkle seyrederdim. hatta yakın çekim için bir kamera bile aldım.
YanıtlaSilYunus Bey çektiğiniz ilginç resimler olursa yeni bir sayfa açıp kaynak göstererek yayınlayabiliriz. Görüşmek dileğiyle. Selamlar.
YanıtlaSilMerhaba!
YanıtlaSilCok iyi bir türkce kaynak,elinize saglik.
ben de bu tür arilari seven biri olarak.
bastan sona severek okudum.
Tekrar tesekkür ederim.
merhaba,
YanıtlaSilöncelikle bombusları iyi anlatan bir kaynak bulduğum için mutluyum
bombus arılarını heryerde görüyordum ve bal arısına benzemediği için onu eşek arısı sanıp kaçardık o arıları tanımaya başladığımda çok sevdim ve çokta faydalılar.
teşekkürler Ali Varol
Abdullah faruk