Bombus arılarının yıllık yaşam döngüsü
Şekillerin açıklaması:
a- Kış boyunca toprak altındaki hücresinde kış uykusunda olan genç ana arı ilkbahar başlarında kış uykusundan uyanıyor. b-Kendine bir yuva buluyor, balözü ve çiçektozu topluyor, çiçektozu kümesi üzerine yumurtluyor, kuluçkaya yatıyor. c-Yumurtalardan çıkan kurtçuklar çiçektozu hamuru ile beslenip gelişiyorlar. Kendilerine birer koza örüp içinde başkalaşım geçiriyorlar. d-Birinci nesil arılar kuluçkadan çıkıyor. İkinci nesil için kuluçka devam ediyor. Boş kalan kozalar balözü ve çiçektozu deposu olarak kullanılıyor. e-Yazın ikinci, üçüncü, dördüncü nesil arılar da çıkınca koloni gelişip çoğalıyor. f-Yaz mevsiminde koloninin en kalabalık zamanında erkek arı ve ana arı üretimi başlıyor. g-Yaz sonunda veya güzün genç ana arılar ve erkek arılar çiftleşiyor. Erkek arılar ölüyor. Bu arada yaşlı ana ve işçi arılar da ölüyor. Genç ana arılar yeteri kadar beslenip kendilerini kış uykusuna hazırlıyor. Bir yuva (hücre) bulup kış uykusuna yatıyor. (Kışı soğuk geçen ülkelerde bu döngü yılda bir kere olmaktadır. Ancak bazı kaynaklara göre ak deniz kıyıları gibi kışı ılıman geçen ülkelerde bu döngü yılda iki kere de olabilmektedir.)
Kaynak: B. Heinrich. Der Hummelstaat-2001. (1979 da yayınlanan Bumblebee Ekonomics adlı eserin almancaya çevirisi
Sayın Hocam ben hep merak ederdim,çeşitli renklerde arılar nasıl gelişir nerede barınır,yazınız beni aydınlattı,çok sağolun,başarı ve sağlık dileklerimle.
YanıtlaSilhocam bana bombus arıları çeşitleri hakkında bilgi gerek nereden temin edebilirim?şimdiden teşekkürler...
YanıtlaSilSn. Adsız,
YanıtlaSilCevap geciktiği için özür dilerim.
Bombus arıları çeşitleri için yan taraftaki etiketler bölümünden "bombus arısı türleri" başlığını tıklayıp açarsanız gerekli bilgileri bulabilirsiniz.
Ayrıca yan taraftaki iki adet bombus arısı türleri adlı slaytları da tıklayıp açarsanız bombus arısı türlerinin adları yazılı büyük fotoğraflarını inceleyebilirsiniz.
Selamlar, saygılar, sevgiler.