Neden Bombus Arıları Sitesi?

2001 yılında dış ülkelerden bombus arısı getirtip seralara dağıtan bir firmada çalışmaya başladım. Bombus arıları konusunda birşey bilmiyordum. Yanımda çalışanların bilgisi sınırlıydı. Faydalanacak türkçe yazılmış kaynak yoktu... Devamını oku.

2 Mart 2010 Salı

Bombus arılarını teşvik yuvaları

Bahçemizin sessiz, sakin, gölge bir yerine bir çukur kazalım ve bir kova nemli kum dökelim.


Kumun üzerine plastik, ağaçtan yapılmış bir uygun kap, testi yarısı, eski büyükçe bir tas yada küçükçe bir leğen yerleştirelim.

Kabın içine yosun, kıl, yün, pamuk iplik parçaları gibi yalıtıım maddeleri koyalım. Kabın içine başparmağımız girebilecek kadar kalınlıkta bir boru ile yol yapalım.


Sonra da yalıtım maddelerinin üstünü yağmur ve güneşten korumak için ters çevrilmiş bir eski kova ya da çiçek saksısı ile kapatalım. Bu kapak bir kenarı kesilmiş eski bir bidon da olabilir.
Ondan sonra da yuvamızı ilkbaharda kış uykusundan uyanıp ta kendine yuva aryan bir toprak bombusu anasının keşfetmesini bekleyelim.




Sadece toprak bombusları değil diğer bombus türleri de teşvik için sakin, sessiz bir yere hazırlanan yapay yuvalara girebilirler. Yukarıdaki resimde. bir taş bombusu için hazırlanmış yuvanın kullanılmış hali görülmektedir.
Resimlerin alındığı adres:
------------------------------------------------------------
Teşvik yuvası ne demektir?
Yurdumuzda bazı arıcılar ilkbaharda arıların oğul zamanı gelince belirli yerlere içinde birkaç eski petek parçası olan kovanları bırakırlar ve takip ederler. Başka yerdeki bir arılıktan kaçan bir oğul gelip bu kovanlara girer. Uyanık arıcı da kolayca arı sahibi olur.
Batı ülkelerindeki bazı çiftçiler de kendi bahçelerinin uygun yerlerine bombus arısı kovanları koyarlar. Toprak bombusunun kovanı toprakla bağlantılı olursa daha iyi tercih edilir. Ancak yörede taş bombusu , ağaç bombusu varsa yerden yukarılara konur kovanlar. Kendisine yuva arayan taş ya da ağaçbombusları bu içinde yalıtım maddeleri olan bu kovanları bulup içine girer ve yuvasını yapar.
Zaten bombus arıları bir yere yuva yaptı mı, o yuvadan çıkan yeni ana arılar sonraki sene eski yuvası civarında bir yerde yuva yapmayı tercih ederler.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder