Neden Bombus Arıları Sitesi?

2001 yılında dış ülkelerden bombus arısı getirtip seralara dağıtan bir firmada çalışmaya başladım. Bombus arıları konusunda birşey bilmiyordum. Yanımda çalışanların bilgisi sınırlıydı. Faydalanacak türkçe yazılmış kaynak yoktu... Devamını oku.

6 Mart 2010 Cumartesi

Diğer konular - Erkenci Arıları Yakalayıp Kuluçkaya Yatırma

Buraya kadar bombus arıları ile ilgili bazı bilgiler resimler eklenerek, kaynaklar gösterilerek anlatılmaya çalışıldı.


Elimizdeki mevcut bilgilerle bombus arılarını açık ve kapalı ortamda üretip yetiştirebilmemiz mümkün.
Bombus arılarının üretimi ve yetiştirilmesi ile ilgili internet sitelerinde bazı araştırma ve denemeler anlatılmış ancak anlaşılmayı kolaylaştıracak resimler ve şekiller yok. Resimler sağlanıncaya kadar üretim ve yetiştirme anlatımına ara vermek durumundayız.
Bahçe ve örtüaltına (seralara) konacak bombus kolonileri ile ilgili çıkabilecek sorunlar ve çözüm yolları ile ilgili bir soru listesini de sitenin sağdaki sütununda ana sayfa altındaki bir sayfaya yazarak güncelleninceye kadar o bölümün anlatılmasına da ara verildi.
Bahar ve yaz aylarında doğada bombus arılarına rastlayan arkadaşlarımız gözlemlerini fotoğraf ya da yazı ile diğer ilgilenen arkadaşlarımızla paylaşırlarsa memnun oluruz.
Daha iyiyi, daha güzeli yakalamak dileğiyle.


.................................................


Ereken İlkbaharda Bombus Ana Arılarını Yakalayıp Kuluçkaya Yatırmak Mümkün Mü?


Aradan zaman geçti. Yukarıda sözü edilen sera ve bahçelerde çıkabilecek sorunlar ile ilgili soru ve cevaplar yazıldı.


Bu ara başka arıcılık sitelerinde bombus arıları ile ilgili paylaşımlarımız oldu. Bombus arıları için teşvik yuvalarını denemek isteyen arkadaşlarımız da oldu. Bir arkadaşımız bombus analarını yakalayıp kovana koymayı düşündüğünü yazdı. Bu yazı ve karşılık olarak verdiğim cevabı aşağıya alıyorum.


Erkenci Arıları Yakalayıp Yuvalandırmak
Aşağıda "Teknik Arıcılık Bilgi Paylaşma Forumu"sitesinde yayınlanmış olan bir arıcımızın bu konudaki düşüncesi ve buna verilen cevap bu konuya açıklık getirmektedir. O nedenle bu görüşü ve verilen cevabı olduğu gibi alıyorum.


Alıntı :

Ynt: Bombus evi
« Yanıtla #21 : Nisan 10, 2011, 10:14:42 »

"Bu hafta bahçede bir bambusta gördük, kelebek yakalama filesine benzer basit bir aparatta yaptım, yakalarsam onuda yuvaya koymayı deniyecem. "


Cevap:
Sn. Kumpınarı bu yazdığınız hiç de önerilecek bir düşünce değil. Önüne gelenin bombus analarını yakalayıp kovana hapsettiğini düşünün. Bombus arısı varlığına zarar verir böyle bir davranış. Ayrıca bombus yönetmenliğine göre doğadan bombus arısı yakalamak yasaktır. Bu yasaklama kararı ticari amaçla bombus arılarını doğadan toplayıp satmayı engellemek için çıkarılmıştır şüphesiz. Diyeceksiniz ki bilimsel amaçla ya da onları yuvalandırmak amacıyla bir iki ana arıdan ne olacak?
Öyle olsa bile yolunu yöntemini bilmeden yapılan bir uygulama hem emek hem de bombus anası israfı olur.
İsraf olmaması için nelere dikkat edilmeli.?
Yuvasını bulmuş bir bombus anası yakalanıp kovana konursa israftır Yeni yuvayı benimsemez. Çiçeklerde polen toplayan sepetçikleri polen dolu ana arılar genellikle yuvasını bulmuş demektir. Çiçeklere Sepetçiklerinde polen olmayan ve alçaktan keşif uçuşları yapan ana arılar yakalanırsa ve yuvaya konursa yeni yuvasını beğenebilir.
Ana arılar yakalanırken tülden yapılmış ve uzun bir koniye benzeyen fileler daha kullanışlıdır. Arı fileye girince çevik bir hareketle file uç kısmı ağız kısmının üstüne kıvrılarak arının kaçması önlenmelidir. Kıvıramazsanız açık fileden arı kaçar. Bu kıvrılmanın kolay olabilmesi için filenin en uçtaki sivri yerine bir ağırlık konmalıdır. En uca su şişelerinin kapaklı kısmını 5 cm. üstten kesip eklerseniz hem ağırlık olur hem de yakalana arılar kaçırılmadan kolayca buradan taşıma kabına konabilir. Daha önce başka uçanlarda alıştırma yapılırsa ustalık kazanılır.
Yakalanan arılar hırpalanmadan taşıma kabına konmalıdır. Taşma kabı hava delikleri olan ama karanlık olan plastik kutulardan olabilir. Plastik kutuların içi kıvrımlı ambalaj kâğıdı ya da peçete ile kaplanırsa arının hırpalanması önlenmiş olur.
Yakalanan arılar karanlıkta ve sessiz ortamda taşınarak önceden hazırlanan yuvasına konmalıdır. Yuvaya getirilmesi uzayacaksa arıyı uygun şekilde şurupla ya da balla beslemelidir. Açıkta şurup verilirse dökülür ya arı ayaklarına bulaştırır. En iyi yol parmak kalınlığında 5 cm uzunluğunda plastik fortumlar keserek onların kenarlarından dilimler açarak ya da gövdesinden mercimek büyüklüğünde delikler delerek için peçete kâğıdı konmalıdır. Peçeteye emdirilen 1/1 oranında ya da biraz koyu şurup hiçbir yere bulaşmadan taşınabilir. Arı ihtiyaç duyarsa buradaki şuruptan emebilir. Taşıma bitince bu şuruplu boru yuvaya konabilir. Arının da yuvaya karanlık bir ortamda konması uygun olur.(Sözgelimi, öğleden sonra yakalanmışsa akşam.)
Yuvanın hazırlanması: İçine yalıtım malzemeleri, orta yere ana arı yetiştirmesi için balmumundan yapılmış yüksüklerde iki adet yapıştırılıp birine şurup birine de taze ya da derin dondurucudan alınmış polenden yapılmış polen hamuru konmalıdır. Bal arıların bir arada bal ve polen bulunan peteklerinin bir yüzü alınarak bunların yanına yapıştırılması da işe yarayabilir. Yapıştırma işi erimiş balmumuyla olabilir. Eğer ana arıyı hırpalamadan, sinirlendirmeden, hırçınlaştırmadan kovama koyabilirseniz Şansınız fazladır. Eğer yerlerde keşif yapan arılardan olduğuna kesin eminseniz bal arısı peteğinin üstüne 2 -3 yeni çıkmış taze balarısı da konabilir.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Aşağıda doğadan yakalanan ana arıların yuvalandırılması ile ilgili almanca bir yazının bağlantısını da ekliyorum.
http://www.bombus.de/Ansiedlung.aspx

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder