Neden Bombus Arıları Sitesi?

2001 yılında dış ülkelerden bombus arısı getirtip seralara dağıtan bir firmada çalışmaya başladım. Bombus arıları konusunda birşey bilmiyordum. Yanımda çalışanların bilgisi sınırlıydı. Faydalanacak türkçe yazılmış kaynak yoktu... Devamını oku.

3 Mart 2010 Çarşamba

Bombus arıları teşvik yuvası 2

Batılı ülkelerdeki çiftçilerin bombus arıları yakın dostları galiba. Bahçe kenarında, orman içinde bakarsınız bir ağaçta ağaç bombuslarının girip yuva yapması içi bir kovan asılmış durur. Kovanın içinde yosun parçaları yün, kıl, pamuk gibi yuva malzemeleri de vardır. Ağaç bombuslarından biri de büyük bir olasılıkla bu kovana girip yuva yapar.



Teşvik yuvası yapmak için öyle çok masrafa da gerek yok. Soğuktan sıcaktan korunmak için yalıtım önemli. Bunun için karton kutulardan bile faydalanılıyor.




Kartonun içine de yosun, yün, kıl, pamuk gibi yuva malzemeleri... Sonra da üstü kapatılıp agaç bombusu içinse ağaç gövdesine asılır, toprak bombusu içinse toprağa yerleştirilir.




Dış kapların yağmura dayanıklı olması gerek. Ya plastik ya da ağaç olmalı. Tabi ki kovanın üstü kapaksız olmaz. Kapağın üstüne de rüzgar atmasın di,ye bir taş konursa işlem tamamdır.



Bu resimde iç kovan ve dış kovan açıkça görülüyor. Beyaz ambalaj köpüğü iyi bir yalıtım malzemesi. Kovan içindeki yuva malzemeleri yosun ve kuru ot parçaları olsa gerek.


İlgilenen arkadaşlarımız başka bir teşvik yuvası yapımını bu adresten inceleyebilirler:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder