Alıntı yapılan: kaplan0707 - Kasım 21, 2012, 23:24:15
Sn. Ali Hocam sorduğum
sorulara hiç sıkılmadan cevap verdiğiniz için çok
tşk ediyorum. Size son bir sorum olacak kafama takılan
peki şuan daha yeni bir kovan aldım. Biz
sebze (domates) dikimine eylül ayın başlıyor tek
ya da çift sezon olmak üzere Haziran ayında
bitiyoruz. Şimdi varsayalım kovanı takip
ettim ana arıyı yakaladım eylülde kullanabilmek için
nasıl bir yok takip etmek gerekir şimdi kasım
ayında kuluçka işlemi olur mu olsa yatırsak ne zaman bize düzgün çalışan bir arı
kovanım olur bunu da açıklarsanız çok sevinirim
....
Şöyle bir hesap yapalım:
Bu hesabı yapabilmek için elimizde birkaç bombus arısı kovanı olmalıdır. Çünkü her koloni her zaman ana arı üretmez. Bazı koloniler sadece erkek arı üretir. Bazıları sadece ana arı üretir. Bazıları ise hem erkek arı hem de ana arı üretir.
Buradaki süreler daha uzun veya daha kısa olabilir. Biz yuvarlak bir hesap yapıyoruz.
Kasım ortasında seraya koyduğumuz koloniler yuvarlak bir ay sonra ana ve erkek arı üretmeye başlarsa, farklı kolonilerden alınan ana arı ve erkek arılar uygun şekilde çiftleştirip kuluçkaya yatırılması da bir ay sürsün. Etti iki ay. Yani ocak ortası. Kuluçkaya yatmışsa ana arının koloni oluşturması da bir buçuk ay sürsün. Etti mart başı. Kasım ortası – mart başı arası üç buçuk ay eder. Ya da yuvarlak 100 gün. Yani kasım ortasında seraya koyduğumuz kolonilerden yuvarlak 100 gün sonra (işler yolunda giderse) yeni bir koloni oluşturabiliriz.
Hesabı başka şekilde yapalım:
Kasım ortasında kendi ürettiğimiz koloniyi seraya koyabilmek için ne yapmamız gerek? O zaman da 100 gün önce yani ağustos başında çalışmaya başlamış birkaç kolonimiz olması gerekir. Ya da temmuzda kuluçkaya yatmaya hazır çiftleşmiş ana arılarımız olması gerekir.
Bu nasıl olabilir?
Bu yıl boyu seri üretimle mümkün olabilir. Yıl boyu seri üretim için de kış uykusu, (diyapoz) konularını inceleyip basit bir üretim tesisi kurmak gerekir.
Görüldüğü gibi imkansız değil ama çok da kolay değil. Ne kadar zor? Bal arısı ana arısı üretiminden daha zor değil. Aşağı yukarı aynı zorlukta. Farkı ne? Farkı, bal arısını insanlarımız tanıyor. “Filan arıcı üretebilirse ben de üretebilirim” diyebiliyoruz. Ama konu bombus arısı üretimi olunca konu bilinmediği için kimse cesaret edemiyor. Aslında ikisi de aynı zorlukta ya da aynı kolaylıkta. Önemli olan cesaret ve öğrenme isteği.
Hocam ALLAH sizden razı
olsun . Tşk ediyorum çok açıklayıcı oldu. Ben bu
işe iyice sardım. Tabi ki sıfırdan başladığım için
biraz sıkıntılarım olacak. Sitelerde paylaşılmış olunarı kovan
resimleri var, iki gözlü 2 tane ondan yaptırdım. Dışarıya da koyup deneyeceğim. Ana arı gelmesi
için birde elimdeki kovanları takip ediyorum.
Ama ana arıyı çok seçemiyorum. Gözüme hepsi aynı
gözüküyor. Foto makinasıyla çekip bakıyorum arasındaki fakları. Eğer tam olarak ana arıyı erkek arıdan ayırt edebilirsem, ögrenicem bu işi. Tekrar tşk ediyorum...
Bombus arısı erkek ve ana arıları nasıl ayırt edebiliriz?
Bir bombus kolonisinde üç çeşit arı vardır.
Ana arı (ilkin bir tanedir ancak koloni ömrü biterken birçok genç ana arı üretilmiş olabilir.)
İşçi arılar
Erkek arılar.
Ana arılar diğer arı bireylerinden daha iridir. (Koloninin son dönemlerinde ana arı kadar iri işçi arılar da üretilebilir.)
Ana arıların sesi işçi ve erkek arıların sesinden daha kalındır. Erkek arıların uçarken çıkardığı ses işçi arılarınkinden kalın, ana arınınkinden incedir.
Ana arı ve işçi arıların kuyruk kısmı erkek arınınkine göre sivri sayılır. Erkek arının arka kısmı yuvarlaktır
Eğer arıların çıkardığı ses ve vücut yapısından ana ve erkek arıyı ayırt edemezsek yakından bakmamız gerekir. Önemli bir ayrıntıyı resimlerden inceleyelim. Resimleri incelemezden önce “balta favori ve zülüf” nedir bir hatırlayalım. Erkekler saç tıraşı olurken kulak önündeki saçlarının değişik şekilde bırakılmasını isterler. Kimisi uzun, kimisi kısa bırakılmasını ister. Eğer kulak önündeki saçlar uzun bırakılırsa balta ağzına benzer. Buna “balta favori” denir. Halk türkülerinde geçen “zülüfler dökülmüş yüze” sözlerinden anlaşılacağı üzere zülüf de kadınların kulak önünden yüze inen saçlardır.
Bunların bombus erkek ve ana arıları ile ne ilgisi var? Hatırda kalsın, unutulmasın diye böyle bir benzetme yaptım. Erkek bombuslardaki baş bölgesinden sonra gelen sarı kemerin alt kısmı balta favori gibi geniş sonlanır. Ana arıların sarı kemeri ise kadınların zülüfleri gibi sivri sonlanır. Erkek arı ve ana arılar aynı ya da yakın büyüklükte olsa da yakından bakınca böyle bir ayrıntıyı görebiliriz. İşçi arıların sarı kemerleri de ana arınınki gibi sivri sonlanmaktadır.
Aşağıdaki resimlerin biri ana arı, biri erkek arı, biri de işçi arıdır. Baş bölümünden sonra gelen sarı kemerin geniş ya da sivri bitiş şekline göre hangilerinin dişi, hangilerinin erkek arı olduğunu kendiniz bulabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder