Neden Bombus Arıları Sitesi?

2001 yılında dış ülkelerden bombus arısı getirtip seralara dağıtan bir firmada çalışmaya başladım. Bombus arıları konusunda birşey bilmiyordum. Yanımda çalışanların bilgisi sınırlıydı. Faydalanacak türkçe yazılmış kaynak yoktu... Devamını oku.

3 Ağustos 2018 Cuma

Bombus Arılarının Çoğalması

Bombus arıları nasıl yaşar, nasıl beslenir, nasıl çoğalır? Bir bombus arısı kolonisinin yuvasını açıp baksak neler görürüz?
Seralarımızda domates ve başka sebzeleri tozlayıp hormonsuz sebze yememizi borçlu olduğumuz bombus arıları doğada da yaşamakta çeşitli bitkilerin çoğalmasını sağlamaktadır.

Seralarda veya bahçelerimizde meyve tutumu için koyduğumuz bir bombus arısı kafesinin üstünden bir pencere açarsak neler görürüz?

Bombus arılarının çoğalması hemen hemen bal arılarında olduğu gibidir. Üç çeşit arı bulunur. Bir tane ana arı, yeteri kadar erkek ve daha çok işçi arı. Ana arı yumurtlayınca  yumurtadan çıkan kurtçuklar beslenip büyüyünce kendilerine bir koza örerek değişim süreci geçirirler ve ergin arı olarak çıkarlar. Boş kalan kozalar bal ve çiçek tozu depolamak için kullanılır.
Sağ altta görülen kahverengi kabartılar yumurta ve yeni çıkmış kurtçuk (larva) hücreleridir. Sağ üstte beslenip büyümüş kurtçuklar görülüyor. Soldaki sarı renkli yuvarlaklar ise içinde kurtçukların değişim süreci geçirdiği kozalardır. Kurtçukların yanındaki boş gibi görünen hücrelerde çiçektozu veya mama görünüyor. Üstteki boş kozalarda ise bal ışıltıları görülmektedir.
....
Aşağıdaki videoda bu kafesin içinde olanları izleyelim.



https://youtu.be/I--2vr6__ow

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder