Neden Bombus Arıları Sitesi?

2001 yılında dış ülkelerden bombus arısı getirtip seralara dağıtan bir firmada çalışmaya başladım. Bombus arıları konusunda birşey bilmiyordum. Yanımda çalışanların bilgisi sınırlıydı. Faydalanacak türkçe yazılmış kaynak yoktu... Devamını oku.

4 Ağustos 2018 Cumartesi

Bombus Arısı Kafesi

Seralarda hormonsuz domates ve diğer sebzeleri tozlaması için konulan bombus arısı kafesini açınca  koloni üzerinin pamukla kaplanmış olduğunu görürüz.

Kafesin içindeki pamuk örtüsünden bir pencere açıp içeriye bakacak olursak arıların yaşayışı  hakkında bazı gözlemlerimiz olur. Bombus arılarının çoğalması hemen hemen bal arılarında olduğu gibidir. Üç çeşit arı bulunur. Bir tane ana arı, yeteri kadar erkek ve daha çok işçi arı. Ana arı yumurtlayınca  yumurtadan çıkan kurtçuklar beslenip büyüyünce kendilerine bir koza örerek değişim süreci geçirirler ve ergin arı olarak kozadan  çıkarlar. Boş kalan kozalar bal ve çiçek tozu depolamak için kullanılır.
Sağ altta görülen kahverengi kabartılar yumurta ve yeni çıkmış kurtçuk (larva) hücreleridir. Sağ üstte beslenip büyümüş kurtçuklar görülüyor. Soldaki sarı renkli yuvarlaklar ise içinde kurtçukların değişim süreci geçirdiği kozalardır. Kozalardan 21 gün sonra ergin arılar çıkınca boşalan kozalar çiçektozu veya bal deposu olarak kullanılır. Kurtçukların yanındaki boş gibi görünen hücrelerde çiçektozu veya mama görünüyor. Üstteki boş kozalarda ise bal ışıltıları görülmektedir.
...
Şimdi de aşağıdaki videoda arıların davranışlarını izleyelim
Bombus arısı kafesini açalım


1 yorum: